Meedenkgroep: kennissessie over aardgasvrije voorkeursoplossingen
Op 29 oktober 2024 vond er in Doelum een kennissessie plaats waarin 15 bewoners hebben meegedacht over de aardgasvrije voorkeursoplossingen voor de wijk. Tijdens deze avond zijn bewoners geïnformeerd over de kosten, planning en besluitvorming van de twee meest kansrijke routes naar aardgasvrij. We hebben besproken welke informatie nog mist om een goede keuze te kunnen maken.
Tijdens deze avond was er veel ruimte voor vragen van bewoners. Hierbij is opgehaald wat bewoners aan informatie missen om een voorkeursoplossing te kunnen kiezen. De bewoners gaven aan dat betaalbaarheid, verbeterd wooncomfort en duurzaamheid belangrijke drijfveren zijn voor de overstap naar aardgasvrij. Ze hebben ook nieuwe ideeën ingebracht, zoals aandacht voor koeling in de warmtetransitie en de mogelijkheid om met een hybride warmtepomp in combinatie met een elektrische boiler van het aardgas af te gaan. Vervolgens is er in deelsessies besproken welke aanvullende informatie over de routes er nog nodig is.
Route 1: individuele warmtepomp (verschillende types)
Bewoners vroegen om rekenvoorbeelden van realistische verbruiken per woningtype in de wijk. Zij willen ook weten wat de gemiddelde warmtevraag is en hoe de investeringen voor verduurzaming het beste gefinancierd kunnen worden. We gaan kijken in hoeverre dit een plek kan krijgen in het wijkuitvoeringsplan.
Route 2: collectief warmtenet (verschillende types)
Er is behoefte aan duidelijkheid over de afhankelijkheid van warmteleveranciers. Bewoners zijn bezorgd over de betrouwbaarheid van het warmtenet, vooral als de warmte geleverd wordt door een commerciële partij zoals Parenco. Er werd gevraagd naar meer duidelijkheid over de rioolwaterzuiveringsinstallatie als back-up warmtebron. Bewoners zijn ook benieuwd welke consequenties er zijn als iemand nu instemt met een warmtenet, maar later wil afzien van deelname. Deze punten worden meegenomen in het vervolgonderzoek.
Meer informatie over het haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet met restwarmte van Parenco lees je in de raadsinformatiebrief (pdf, 1.495 kB) en het rapport van het onderzoeksbureau Sweco (pdf, 114 kB).
Keuzevrijheid en overstapmogelijkheden
Tijdens de avond werd duidelijk dat woning-eigenaren altijd keuzevrijheid houden en het recht om over te stappen op een andere duurzame warmteoplossing, ook als ze nu aangeven de voorkeur te geven aan een warmtenet of een warmtepomp. Meer informatie over keuzevrijheid.
Vraag samen met je buren een warmtewandeling aan
Bewoners vinden het belangrijk om nu al concrete verduurzamingsstappen te zetten en hierbij te beginnen bij isoleren en besparen. In de wintermaanden is de temperatuur goed om de warmtelekken bij woningen op te sporen. Dat is het beste moment voor wandelingen met een warmtebeeldcamera. Op de thermografische beelden is te zien waar een huis onnodig warmte verliest en waar het niet goed geïsoleerd is.
Rijn en IJssel Energiecoöperatie organiseert gratis warmtewandelingen voor woningeigenaren in de gemeente Renkum. Heb je interesse? Lees hier hoe de warmtewandeling wandeling werkt en hoe je kunt meedoen.
Volgende stappen
In de komende weken wordt het proces voor 2025 bepaald. Begin 2025 ontvangt u een brief waarin we uitleggen hoe we in 2025 verdergaan met het wijkuitvoeringsplan.
Blijf op de hoogte
Volg onze website voor updates en meld je aan voor de nieuwsbrief.