Wijkuitvoeringsplan: waar staan we?

Tot dat er meer duidelijkheid is over de haalbaarheid en betaalbaarheid van een warmtenet gaan we aan de slag met besparen en isoleren.

Wat is een wijkuitvoeringsplan?

Sinds begin 2024 werken we samen met jou en andere bewoners aan een wijkuitvoeringsplan. Hierin komt te staan welke duurzame warmteoplossing het beste past bij jouw wijk. Ook bevat het een stappenplan dat jou kan ondersteunen bij het verduurzamen van je huis en een overzicht van de hulp die daarvoor beschikbaar is. 
Voor veel huizen geldt dat er nog grote verduurzamingsmaatregelen moeten worden genomen. Het is daarom belangrijk om nu al te beginnen met het nemen van de eerste stappen. De adviseurs van de WarmteTransitieMakers helpen zowel de gemeente als jou hierbij met hun kennis van en ervaring met de warmtetransitie. Ook de netbeheerder Liander en woningcorporatie Vivare zijn hier vanaf het begin bij betrokken.   

Waar staan we nu?

In 2024 hebben we je op verschillende manieren gevraagd wat je belangrijk vindt bij de overstap naar aardgasvrij wonen. Dit hebben we samengevat in de randvoorwaarden voor een duurzame warmteoplossing. Er zijn 3 warmteoplossingen geschikt voor Fluitersmaat:
1.    Een warmtenet met restwarmte van Parenco (voor heel Renkum en een deel van Heelsum) 
2.    Een warmtenet met een collectieve warmtepomp 
3.    Individuele lucht-water warmtepompen

Meer informatie over de randvoorwaarden en de 3 kansrijke warmteoplossingen.

Op dit moment weten we nog niet genoeg over hoe de drie mogelijke warmteoplossingen aan de randvoorwaarden voldoen. Een belangrijke randvoorwaarde voor veel bewoners zijn de kosten van de aardgasvrije oplossing; deze moeten duidelijk zijn en de warmteoplossing moet betaalbaar zijn. Helaas zijn de kosten voor een warmtenet met restwarmte van Parenco nog niet duidelijk. We hebben daarom meer onderzoek nodig om een goede keuze te kunnen maken.  

De komende tijd gaan we verder onderzoeken of een warmtenet haalbaar en betaalbaar is. Het is nog niet te zeggen hoelang dit onderzoek duurt. Het kan een aantal maanden tot een aantal jaren duren. Via de pagina ove het warmtenet en de digitale nieuwsbrief voor Fluitersmaat vind je meer informatie en delen we belangrijke ontwikkelingen. Als het onderzoek klaar is hebben we genoeg informatie om het wijkuitvoeringsplan samen af te maken. Woningeigenaren kunnen dan een goede keuze maken over hoe zij hun woning duurzaam willen verwarmen. Zij mogen ook kiezen voor een andere warmteoplossing dan in het wijkuitvoeringsplan staat, zolang deze aan dezelfde eisen voldoet. Het moet bijvoorbeeld net zo duurzaam zijn.  

Stappenplan voor besparen en isoleren

Veel bewoners willen eerst aan de slag met besparen en beter isoleren. Daarom willen we tijdens het onderzoek naar het warmtenet niet stilzitten, maar juist duidelijkheid geven over de stappen die je nu al kunt zetten. De komende maanden maken we een stappenplan voor besparen en isoleren voor uw wijk. In dit plan staat welke maatregelen het meeste opleveren per woningtype. Het stappenplan presenteren we naar verwachting eind maart tijdens een inloopbijeenkomst. Je krijgt hiervoor nog een uitnodiging per post. Tijdens de bijeenkomst is er volop ruimte voor vragen.