3 kansrijke technieken

Uit het technisch onderzoek is gebleken dat er 3 duurzame warmteoplossingen financieel kansrijk zijn voor de wijk Fluitersmaat.

1. Een warmtenet met restwarmte van Parenco  

Bij de productieprocessen van Parenco komt veel warmte vrij. Deze restwarmte wordt nu geloosd in de Rijn. De warmte kan ook worden gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen. Voor een warmtenet moeten er leidingen door de wijk en straat gelegd worden. Elke woning is dan met een afleverset (net iets kleiner dan een cv-ketel) aangesloten op het warmtenet. We gaan er nu vanuit dat de warmte die aan de woning wordt geleverd een relatief hoge temperatuur (70 °C) heeft, hierdoor is isoleren tot energielabel D voldoende. Verder isoleren kan natuurlijk ook, dat levert meer comfort op. Voordat we duidelijkheid kunnen geven over de kosten en de technische haalbaarheid is er meer onderzoek nodig. Op deze pagina vind je meer informatie en delen we de ontwikkelingen.  

2. Een warmtenet met collectieve lucht-water warmtepomp.  

Dit kan één collectieve lucht-warmtepomp voor de hele wijk zijn of meerdere kleine in de wijk. Bij deze optie wordt er warmte uit de buitenlucht gehaald en wordt de warmte via een warmtenet door de wijk verdeeld. Elke woning is dan met een afleverset (net iets kleiner dan een cv-ketel) aangesloten op het warmtenet. Afhankelijk van de temperatuur waarop de warmte aan het huis wordt geleverd is er aanvullende isolatie en een booster warmtepomp nodig in de huizen.  

3. Lucht-waterwarmtepomp 

De lucht-waterwarmtepomp (met of zonder buitenunit) is de meest bekende en gebruikte warmtepomp. Er wordt warmte uit de (buiten)lucht gehaald. Hierbij wordt geluid geproduceerd, dit kan beperkt worden door de (buiten)unit slim te plaatsen. In huis wordt er een binnenunit en een boilervat (vaak één toestel bij elkaar, ongeveer zo groot als een combi koelkast) en geplaatst. Voor deze duurzame warmteoplossing moeten alle bouwdelen (muur, dak, vloer en glas) redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Ook moet op wijkniveau het elektriciteitsnet verzwaard worden.  

Andere warmtepompen 

Naast de bekende lucht-waterwarmtepomp zijn er ook andere individuele warmtepompen. Deze zijn ook mogelijk in de wijk. Ze zijn duurder of geven een ander comfort, maar hebben wel andere voordelen.  

  • Een bodem-waterwarmtepomp haalt met een bodemlus warmte uit de bodem. Deze warmtepomp is duurder in de aanschaf meer efficiënter in gebruik. Er wordt geen geluid geproduceerd.  
  • Een PVT-warmtepomp wekt met PVT panelen, die bijvoorbeeld op het dak worden geplaatst, zowel stroom als warmte op. De aanschafkosten zijn hoger maar er wordt geen geluid geproduceerd.  
  • Een hoge temperatuur warmtepomp haalt ook de warmte uit de lucht maar door een ander koudemiddel kunnen er hogere temperaturen worden bereikt. Dit kan een optie zijn voor slecht geïsoleerde huizen, maar zorgt wel voor een hoog energieverbruik. 
  • Een lucht-luchtwarmtepomp (airco) haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt dit door middel van elektriciteit. Vervolgens wordt er warme lucht afgegeven in de woning. Hierbij wordt in huis geluid geproduceerd. Het verwarmen met een airco geeft een ander comfort dan verwarmen met centrale verwarming en radiatoren: de warmte kan als ‘tocht’ aanvoelen. In elke ruimte die je wilt verwarmen is er een aparte binnenunit nodig en daarnaast een elektrische boiler voor het verwarmen van tapwater. 

Er bestaan ook hybride warmtepompen. Deze gebruiken zowel aardgas als elektriciteit om de ruimtes en tapwater te verwarmen. Met een extra voorraadvat voor warm tapwater kun je met de all-electric-ready hybride warmtepomp ook van het aardgas af.   

3 in plaats van 2 kansrijke warmteoplossingen  

Eerder spraken we over 2 kansrijke oplossingen (warmtenet of individuele warmtepomp). Door een wijziging in de SDE++ subsidie (exploitatiesubsidie grootschalige duurzame bronnen) zijn de kosten voor een collectieve lucht-water warmtepomp verlaagd. Daarmee is dit ook één van de mogelijkheden voor de wijk.  

Hoe gaan we nu verder? 

Zodra we over deze warmteoplossingen genoeg informatie hebben, kunnen we ze goed vergelijken. Dan besluiten we welke warmteoplossing het beste bij de wijk past. Meer hierover lees je op de pagina Wijkuitvoeringsplan: waar staan we?