Bewonersavond 1
De eerste bewonersavond, op 28 mei 2024, stond in het teken van kennismaken, informeren, en ideeën, wensen en vragen ophalen. Er waren rond de 50 bewoners uit de verschillende delen van de wijk aanwezig, zowel huurders als woningeigenaren.
Zij stelden vragen en gingen in gesprek met wethouder Joa Maouche, medewerkers van de gemeente en adviseurs van bureau De WarmtetransitieMakers. We bespraken de aanpak voor het opstellen van het wijkuitvoeringsplan. Hieronder staat een samenvatting van de feedback die we hebben opgehaald.
- Bewoners vinden het belangrijk dat het wijkuitvoeringsplan duidelijkheid geeft over de kosten en baten van verduurzaming in de wijk. Ook is er behoefte aan meer helderheid over de kwaliteit en geschiktheid van de verschillende aardgasvrije technieken, zowel op de korte als lange termijn.
- Een aantal bewoners maakt zich zorgen over mogelijke geluidsoverlast van lucht-water warmtepompen en de impact van individuele technieken op het elektriciteitsnet.
- Bij een warmtenet zien bewoners een mogelijke afhankelijkheid van één aanbieder en hogere kosten als aandachtspunten.
- Bewoners maken zich zorgen over het tempo van verduurzaming. Sommige bewoners willen nu al stappen zetten, terwijl anderen liever nog wachten of tevreden zijn met de huidige situatie.
- Bewoners willen meer weten over de opties voor gezamenlijke energieopslag en de oprichting van een energiecoöperatie binnen de wijk. Ook geven ze aan dat ze op zoek zijn naar voorbeelden van andere wijken die stappen zetten richting aardgasvrij, zoals de Benedenbuurt in Wageningen.
De gemeente vindt het belangrijk om aan te sluiten bij de randvoorwaarden die bewoners belangrijk vinden. Een belangrijk uitgangspunt voor het wijkuitvoeringsplan blijft het terugdringen van de energievraag door middel van isolatie. Hiermee kunnen we het aardgasverbruik direct verminderen en tegelijkertijd de energiekosten voor bewoners verlagen.