RENKUM – De razende reporter wordt de rapende reporter. Hij gaat zwerfvuil te lijf met grijper en zak. Vandaag in deel 7 van de schoonmaaktour: Renkum.

Schoonwandelen noemen ze bij GoClean wat hun leden en een delegatie van de zwerfafvalbrigade Renkum lopen te doen op hun rondje door de winkelstraat in het dorp en over de parallelweg achter het geluidsscherm dat de rijksweg tussen Wageningen en Arnhem aan het zicht onttrekt. ,,Je raapt afval op, je bent buiten en je verzet je zinnen”, zegt Wim Zwikker. ,,Het is een alternatief voor de hond uitlaten.” Buiten dat heb je ook nog eer van je werk. ,,Als je de dag erna de route loopt die je hebt schoongemaakt, denk je: oh wat mooi”, vertelt coördinator Simone Saarloos van de zwerfafvalbrigade. ,,De dag dáárna is dat al weer anders”, voegt brigadelid Wim Spaan daar eerlijkheidshalve aan toe. Dat is het mechanisme waarvan je als afvalraper moedeloos zou kunnen worden.

 

Voor en achter de winkels

Tien fanatieke leden telt de Renkumse afvalbrigade. Het rondje voor en achter de winkels maken ze vaker. Dat het steeds weer opnieuw moet, blijkt uit de oogst van deze ochtend: voor de winkels bestaat die vooral uit peuken, erachter, in de kanten van de parallelweg, wemelt het van blikjes, flesjes, plastic en papier.

Zwikker loopt ook mee, met Jan Daamen en met de oprichter van GoClean, Peggy Blaauw. In haar campagne tegen zwerfvuil is de Duivense een lichtjaar verder dan al die goedwillende rapers. ,,Jullie zíjn ook goed bezig”, zegt Blaauw. ,,Maar met rapen alleen houd je het probleem in stand.”

 

Alle zwerfafval in database

Omdat GoClean dat niet wil – en ook om en passant het gevoel van moedeloosheid bij vuilrapers tegen te gaan -, gaat de organisatie voor afval rapen 2.0. Elk stuk zwerfafval wordt met hulp van de app Litterati gefotografeerd voordat het in de zak gaat, getagd met informatie over soort, materiaal, merk en vindplaats en in een database gestopt.

De gegevens worden gebruikt om looproutes te bepalen, maar ook om met de bronnen van dit afval – winkeliers, toeleveranciers, verpakkingsindustrie – te bespreken of het ook anders kan.

Vivavo, heet die aanpak. ,,Vinden, vastleggen, voorkomen”, aldus Blaauw. Misschien wordt het ooit ook de werkwijze in Renkum, een van de plaatsen waar Blaauw in opdracht van de provincie een proef gaat doen om de bewustwording over zwerfafval te vergroten.

Het fotograferen is een gedoe, maar GoClean heeft in Wim Zwikker een Willie Wortel die voor elk technisch probleem een oplossing bedenkt. Zwikker bedacht een gadget waarmee je je smartphone aan de grijper kunt koppelen en een knopje opzij waarmee je met één vingerdruk een foto maakt voordat je het afval opraapt.

Zwikker is ook de bedenker van de Wimmering, een systeem waarbij je twee afvalzakken aan twee ringen hangt, waardoor je tijdens het rapen het afval al kunt sorteren op herbruikbaar en op restafval. ,,Zo hoef je niet alle blik en plastic bij het restafval te gooien, want dat is zonde”, aldus Blaauw.

Bij GoClean ontwierpen ze ook nog eigen sorteertafels om het opgeraapte zwerfafval in verfijnde afvalstromen te scheiden. Blaauw: ,,We hebben een sorteertafel Hansje, Joost en Marloes, vernoemd naar de mensen die ze bedachten.”

Bron: De Gelderlander

Pin It on Pinterest

Share This