Op steeds meer plaatsen komen lokale, duurzame initiatieven van de grond. Zo ook in de Gemeente Ede, waar op de Meikade een zonnecentrale gebouwd zal gaan worden. Op agrarische grond zullen 1400 zonnepanelen worden neergezet, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 1.9 GWh per jaar; genoeg om 650 huishoudens van stroom te voorzien. Dit zal een coöperatief project worden, waar geïnteresseerden, die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te leggen, aan deel kunnen nemen. Op die manier kunnen ook mensen die er zelf geen mogelijkheid voor hebben deelnemen aan de energietransitie.

 

Inwoners van Wolfheze

Niet alleen is het mooi om te zien dat een dergelijk initiatief in een buurtgemeente genomen wordt; middels de Postcoderoos regeling kunnen ook inwoners van de Gemeente Renkum deelnemen aan dit project. De Postcoderoos regeling werkt namelijk zo dat alle postcodes die aan de betreffende postcode grenzen deel kunnen nemen aan het project. In dit geval kunnen inwoners van Wolfheze een aandeel in de zonnecentrale kopen.

 

Kosten van één ValleiEnergieDeel zijn €120,-, waarmee jaarlijks 100 kWh kan worden opgewekt, goed voor een CO2 besparing van 800 kg in 15 jaar.

 

Meer informatie is te vinden op: www.valleienergie.nl/meikade

 

Een item van EdeTV: https://www.youtube.com/watch?v=XUisZnqtLzM&feature=youtu.be

Pin It on Pinterest

Share This