Aljo Hartgers (39), woont met zijn vriendin en zoon van 7 in een twee onder een kap huis uit 1951 in de Emmastraat in Oosterbeek.

Welke maatregelen hebben jullie genomen?
We kregen van onze hypotheekverstrekker, Triodos Bank, een energieplan op maat. De grootste besparing voor ons zat in spouwmuurisolatie. Dus dat was stap een. Ook hebben we het enkel glas boven vervangen door HR+ glas. Boven lag toch alles open, dus toen hebben we meteen de zoldervloer geïsoleerd. We hebben een energiebespaarlening, met een lage rente, afgesloten via de gemeente. Daarmee hebben we zonnepanelen gekocht; 12 stuks (260 wattpiek elk). Dit levert meer op dan we verbruiken. We hebben de 20 jaar oude cv ketel vervangen door een jongere beter instelbare ketel. Inmiddels hebben we nog zes extra zonnepanelen op de garage, zodat dit een energieneutrale werkruimte is.

Waarom verduurzamen jullie je huis?
Het geeft meer wooncomfort, we stoten zo minder CO2 uit én we besparen geld. Onze energierekening was 300,- per maand en is nu 80,- voor een huis van 90 m2. Het is fijn om geld over te houden voor andere dingen. We hebben zo’n 8.500,- geïnvesteerd. Dit hebben we in 4 tot 5 jaar al terugverdiend.

Hebben jullie nog verdere plannen voor verduurzaming?
Op ons verlanglijstje staan vloerisolatie, elektrisch koken en buitenzonwering boven. We sparen voor triple glas beneden; hier zit nu oud dubbel glas. En we willen echt graag van het gas af met een warmtepomp.

Hebben jullie nog tips voor anderen?
Begin met het laaghangend fruit; maatregelen die veel besparing opleveren. Denk ook aan gratis dingen als de aanvoertemperatuur van je cv verlagen, van 80 naar 60 graden. Dit bespaarde bij ons 200 kuub gas per jaar in combinatie met een nieuwere ketel. Laat een onafhankelijk maatwerkadvies maken zodat je weet waar te beginnen.

Aljo maakt podcasts en blogs over verduurzaming: Doe-duurzaam.nl

Foto bijdrage: Martin Kohrman

Pin It on Pinterest

Share This