Slim investeren

Wie: Michiel van der Drift

Wat: Zonnepanelen en warmtepomp

Michiel is een bewoner in Oosterbeek en heeft al verschillende dingen gedaan met het opwekken van groene energie. “Ik heb al sinds 2008 zonnepanelen op mijn dak liggen, toendertijd kreeg je daar zelfs nog subsidie voor en die ontvang ik nog steeds.” De zonnepanelen zelf waren in 2008 wel een stuk duurder dan op de zonnepanelen van dit moment en hadden ook een stuk lager rendement. Toch leveren deze nog steeds genoeg energie voor het hele huis.

Later besloot Michiel ook een warmtepomp aan te schaffen om daarmee gas te besparen. “Toen ik de warmtepomp aan had geschaft heb ik meteen een aantal nieuwe zonnepanelen naast de oude panelen neergelegd, deze panelen leveren nu energie aan de warmtepomp.” De warmtepomp die Michiel heeft is een hybride warmtepomp. Dit betekent dat de pomp de CV ketel aanvult, dus wanneer de warmtepomp het aankan wordt het hele huis verwarmt door alleen de warmtepomp, maar als het temperatuur verschil te groot is voor alleen de warmtepomp dan springt de CV ketel bij. “Afgelopen jaar heeft de warmtepomp 1900 kWh stroom verbruikt en dat betekent dus dat ik ongeveer 750 m3 gas heb vervangen, dus dat is niet alleen financieel iets voordeliger maar  belangrijker nog: het bespaart fossiele brandstof. Overigens hebben vandaag de dag de panelen en warmtepompen alweer een veel beter rendement.”

Heel erg ingewikkeld was het voor Michiel niet om erachter te komen welke warmtepomp en zonnepanelen hij moest nemen. Via zijn energieleverancier Greenchoice werd er advies gegeven wat de beste opties waren. “Greenchoice heeft adviseurs die dan via de website een passend advies geven en leveren ook de installateurs die de zonnepanelen en de warmtepomp kunnen aansluiten.” Michiel heeft nog wel een tip voor andere mensen die ook iets willen doen op het gebied van groene energie. “Begin met het laaghangend fruit, de isolatie van je huis dat loont het meest en het kost niet veel. En als je daarna nog geld op de bank hebt staan kijk dan pas naar zonnepanelen en een warmtepomp.”

Pin It on Pinterest

Share This