In maart van dit jaar hebben 400 huishoudens meegedaan aan een proef om in de keuken groente, fruit en etensresten (gf+e) beter te scheiden. Hiervoor stelde de gemeente een speciaal gft+e bakje beschikbaar die afgehaald kon worden op het gemeentehuis.
Wat blijkt? Er wordt meer keukenafval gescheiden sinds het gft+e-bakje op het aanrecht staat! De conclusie van de proef: missie geslaagd.

Iedereen blij?

87% vindt dat het gf+e-afvalbakje helpt om keukenafval beter te scheiden. Zo geven veel deelnemers aan dat het bakje een mooi klein formaat heeft en handig in gebruik is. “Het bakje staat op het aanrecht, waardoor je niet steeds naar buiten naar de gft-bak hoeft te lopen” stelt één van de deelnemers. Toch was niet iedereen blij. Ongeveer 8% van de deelnemers beveelt het gebruik niet aan. Meestal omdat die bewoners al een groter bakje in de keuken hadden staan. Tot slot gaf 99% aan op de hoogte te zijn welke soorten keukenafval er bij het gft-afval mogen.

Dank aan alle deelnemers

We zijn blij met de uitkomsten van deze proef want Renkum wil graag een duurzame gemeente zijn. Een gemeente die zorgvuldig omgaat met haar grondstoffen. Het door u gescheiden gft+e wordt eerst vergist zodat er groen gas uit gehaald wordt. Daarna wordt er ook nog compost van gemaakt. Zo zorgt het scheiden van gft+e afvalstromen voor minder CO2-uitstoot, behoud van grondstoffen en voor lagere verwerkingskosten. Hartelijk Dank voor uw medewerking!

  • facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Gmail

Pin It on Pinterest

Share This