Op zaterdag 6 juli is het Plastic PeukMeuk in Nederland. In het hele land komen opruimhelden dan in actie om peuken te rapen én te tellen, van Amsterdam tot Apeldoorn en van Vlissingen tot Vlieland. In Renkum wordt deze actiedag iets eerder ‘gevierd’, met een speciale peukenplandelsafari van De Plandelman rond Zoomerij Renkum.

Waar rook is, is vuur. En waar rokers zijn, zijn sigaretten. Het probleem is dat veel van die sigaretten een filter hebben. Die filters bevatten gifstoffen en plastic. In tal van steden en plaatsen komen opruimhelden in actie om peuken te rapen en te tellen. In Renkum doen we dat een dagje eerder. De Plandelman neemt speciale plandelhandschoenen en peukenpakkers mee!

Het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. Uit onderzoek blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. Dagelijks belandt er op de Nederlandse straat en in de natuur een vrachtwagenlading vol aan peuken.

Plastic PeukMeuk wordt sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met Het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit jaar komen in meer dan 50 Nederlandse steden en dorpen (en ook in het buitenland) rapers in actie die zo een politieke oplossing willen afdwingen. De beweging groeit, maar dat geldt ook voor het aantal gerapporteerde peuken: vorig jaar stond de teller na de actiedag op 600.000 peuken, dit jaar verwacht de organisatie die trieste score te overtreffen.

Kom vrijdag 5 juli om 15:30-16:30 uur naar de Zoomerij Renkum voor een Peukenplandeling. Meedoen is gratis, inclusief PeukenPakker.

  • facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Gmail

Pin It on Pinterest

Share This