Laat de natuur nog even slapen
Het is vroeg in het voorjaar. De zon wordt warmer en de tuin lijkt langzaam wakker te worden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er nog heel wat kleine tuinbewoners diep verscholen zitten in de oude stengels en dorre bladeren van afgelopen jaar.
In die holle stengels slapen wilde bijtjes, lieveheersbeestjes en andere nuttige insecten. Ze hebben zich daar verstopt om de koude winter door te komen. Sommige liggen nog te dommelen, anderen wachten op dat ene warme zonnestraaltje om hun vleugels uit te slaan.
Als je nu al opruimt en de dode plantenresten weghaalt, haal je onbedoeld ook hun veilige slaapplek weg. En dat zou jammer zijn, want deze kleine helpers zorgen straks voor de bestuiving van bloemen én houden ongewenste beestjes in toom.
Dus geef ze nog even de tijd. Wacht met afknippen tot het echt warmer wordt, rond eind april of mei. Zo help je de insecten én je tuin om samen weer volop tot leven te komen.
En wil je echt goed doen, verwerk dan al je gft in je tuin. Dat wat je snoeit kan weer heel goed composteren in je eigen tuin. Verspreid gft als een dun laagje op de kale grond of gooi het op een composthoop. Allerlei organismen breken dit gft af tot voeding voor je planten. Het zorgt tevens voor een goede waterhuishouding in de bodem en roofinsecten leven tussen dit laagje op zoek naar plaagdieren. En het scheelt je in het aanschaffen van meststoffen en besrijdingsmiddelen. Gft, doe er iets goeds mee!