Natuurvriendelijk isoleren

Renkum is één van Nederlands groenste gemeenten. Tot onze inwoners rekenen we ook de planten en dieren. Daar zijn ook wettelijk en lokaal beschermde soorten bij. Sommige beschermde soorten leven ook in gebouwen, bijvoorbeeld onder de dakpannen of in een spouwmuur.

2 vleermuiskasten in de gevelGemeente Renkum werkt aan het energiezuiniger maken en verduurzamen van woningen. Bij werkzaamheden aan woningen, zoals isoleren, willen we voorkomen dat kwetsbare soorten zoals de huismus, gierzwaluw en gewone dwergvleermuis in de knel komen. Daarom is het bij isolatiewerkzaamheden belangrijk om rekening te houden met beschermde soorten. De bescherming van deze kwetsbare gebouwbewonende soorten is geregeld in de Europese Habitatrichtlijn en de Nederlandse Omgevingswet. 

Om na-isolatie van woningen mogelijk te maken is de Landelijke Aanpak Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) tot stand gekomen. Bij Natuurvriendelijk isoleren krijgen vleermuizen eerst de kans om uit de woning te gaan. Gaten waar deze dieren door naar binnen komen worden gedicht, terwijl ze wel nog naar buiten kunnen vliegen. Er wordt daarnaast ook rekening gehouden met huismus, gierzwaluw en andere gebouwbewonende soorten. Het isolatiebedrijf zorgt voor vervangende nestplaatsen met kasten en kleine ruimten op de gevel of in de spouw. 

Wat kan jij doen? 

Natuurvriendelijk isoleren 

Isolatiewerkzaamheden moeten gedaan worden volgens de Methodiek Natuurvriendelijk Isoleren. Voor jou als bewoner betekent dit dat je je huis kunt laten isoleren door te kiezen voor een bedrijf dat natuurvriendelijk kan isoleren

Een vleermuiskast laten plaatsen

Ook kan je jouw huis of gebouw aanmelden voor een vleermuiskast in de muur of aan de gevel. Als gemeente zoeken we namelijk locaties op minimaal 6 meter hoogte waar een vleermuiskast in de muur of aan de gevel mag worden aangebracht. Voor de kleine soorten gaat het om een kast van ongeveer 20 bij 40 centimeter, voor de grotere soorten van minimaal 60 bij 100 centimeter. Alle werkzaamheden voor het plaatsen worden door gemeente uitgevoerd. Voor de gebouweigenaar zijn er geen kosten aan verbonden.  

Ben je eigenaar van een permanent gebouw van minimaal 6 meter hoog met muren waaraan geen werkzaamheden zoals isolatiewerkzaamheden meer hoeven te gebeuren? En wil je actief bijdragen aan bescherming van vleermuizen en andere dieren? Stuur dan een bericht naar duurzaam@renkum.nl. Een ecoloog neemt dan contact met je op om te bespreken of je in aanmerking komt. Er wordt dan gelijk bekeken of de locatie ook geschikt is voor een kast voor andere soorten zoals de huismus, gierzwaluw of andere vogelsoorten die in een meer landelijke omgeving voorkomen. 

Wat doet de gemeente? 

Als onderdeel van Natuurvriendelijk Isoleren plaatsen wij verspreid over de gemeente grote kraamverblijfplaatsen voor vleermuizen. Ook is er een maximum aan het aantal woningen dat in dezelfde buurt wordt geïsoleerd. Het isolatiebedrijf zal daarom een melding maken van de werkzaamheden bij de gemeente. Wordt het maximumaantal woningen in een buurt bereikt, dan mogen isolatiebedrijven niet meer isoleren in die buurt.  

Voor de langere termijn werken wij aan een soortenmanagementplan. Dit is een plan waarin voor een bepaald gebied, meestal een gemeente, in kaart wordt gebracht welke beschermde soorten er leven en hoe deze soorten behouden blijven. Er staat ook in hoe soorten duurzaam kunnen blijven leven bij schade door maatregelen zoals na-isolatie. Op basis van zo’n soortenmanagementplan krijgt de gemeente dan een gebiedsgerichte omgevingsvergunning van de provincie en daar kun je als woningeigenaar ook gebruik van maken. Vanaf dat moment kan iedereen weer isoleren en blijven de kwetsbare soorten beschermd.