Apparaten repareren
Apparaten die kapot zijn kun je een tweede leven geven. Daarmee draag je bij aan het verkleinen van de afvalberg, bespaar je grondstoffen en draag je bij aan een lagere uitstoot van CO2.
Repair cafés
Heb je kapotte spullen die te waardevol zijn om weg te gooien? Neem je kleding, computer of apparaat mee naar het repair café en laat ze repareren door vrijwilligers tegen een vrijwillige bijdrage. In de agenda staan de data voor de volgende repair cafés.
Refurbished telefoon, laptop en tablet
Vaak worden mobiele telefoons, maar ook tablets en laptops na twee jaar van de hand gedaan. Maar met een nieuwe batterij en soms het vervangen van enkele onderdelen gaan ze weer jaren mee. Dat noemen we refurbished. De prijs van een refurbished toestel ligt een stuk lager dan nieuw. Ook wordt vaak garantie gegeven op een refurbished toestel. Dit alles maakt dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor refurbished.
Abonnement op apparaten
Steeds meer producten kun je als ‘dienst’ in huis nemen. Dit betekent dat het product, bijvoorbeeld een vaatwasmachine, in eigendom blijft van de producent en je als gebruiker betaalt voor het gebruik. Bijvoorbeeld in de vorm van het abonnement. Voordeel van dit model is dat producenten geprikkeld worden om producten aan te bieden met een lange gebruiksduur en een laag energieverbruik. Ook kunnen de producten makkelijk worden gerepareerd en opnieuw worden gebruikt. Dit wordt ‘Product as a Service (PaaS)’ genoemd. Wil je hier meer over weten? Dan kan je bijvoorbeeld op internet zoeken naar ‘abonnement op huishoudelijke apparaten’.
Als repareren niet meer mogelijk is
Als repareren niet meer mogelijk is kun je elektronica gescheiden inleveren. De producten kunnen dan uit elkaar worden gehaald. Zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten.