Natuurinclusieve energietransitie en de Energieboswachter aan het woord.

Zonne- en windenergie, beide zijn hard nodig voor duurzame energie-opwekking en tegen klimaatverandering. Maar zonnevelden vragen veel ruimte en windturbines kunnen negatief uitpakken voor vogels en vleermuizen. De Natuur en Milieufederaties hebben veel kennis ontwikkeld over hoe bij de energietransitie ook de natuur kan meeprofiteren. Bijzonder is een training die ze hebben ontwikkeld en die inmiddels door 230 ‘Energieboswachters’ succesvol is afgerond.

De Energieboswachters zijn vaak al actief in lokale natuurgroepen of energiecoöperaties en kennen dus hun gebied. Zij hebben geleerd hoe je bij het ontwerp van een wind- of zonnepark de belasting voor de natuur minimaliseert en juist extra ruimte voor de natuur kan creëren. Het is voor gemeenten en ontwikkelaars interessant om die kennis te benutten. Dat kan ook bijdragen aan betere acceptatie van het project.

Tijdens het duurzaamheidscafé zal Alex de Meijer, vanuit Natuur en Milieu Gelderland betrokken bij het Loket Energie & Natuur, meer vertellen over het idee van ‘natuurinclusieve energietransitie’. Evelijn Tielen, Energieboswachter in Wageningen, zal wat vertellen over de training en hoe die haar heeft geholpen in haar gemeente. Dit najaar wordt de training voor de derde keer georganiseerd in Gelderland. Interesse? Hier vind je meer informatie: Training Energieboswachter – Natuur en Milieu Gelderland.

De inloop is gratis. Inloop vanaf 19.15 uur en we beginnen om 19.30 uur. Aan het eind van de avond is er ruimte om te netwerken en staat er een hapje en drankje voor u klaar.

Opgeven kun je via duurzaam@renkum.nl

Pin It on Pinterest

Share This