Denk tijdig na over vervanging van apparatuur
Gea Verhagen (67 jaar) en Cees Egmond wonen in een woonboot (van 1999) aan de Fonteinallee in Heveadorp.

Welke maatregelen hebben jullie genomen?
“We hebben direct bij de bouw van onze woonboot de wanden en het dak voorzien van een dik isolatiepakket en gekozen voor HR++ dubbel glas. We hebben ook meteen een warmtepompboiler laten installeren voor warm water. We hebben lage temperatuur radiatoren. De HR ketel dateert uit 2007, maar begint ernstig te haperen. We hebben buitenzonwering aan laten brengen; het wordt hier zomers echt warm. In 2012 hebben we het dak volgelegd met 24 zonnepanelen. We wekken meer op dan we verbruiken en leveren jaarlijks zo’n 2400 kWh terug.”

Waarom verduurzamen jullie je huis?
“Omdat we duurzaamheid belangrijk vinden.  Dit was in 1999 ook al een issue. We waren er toen ook beroepshalve mee bezig. We hebben de financiële mogelijkheden, en het past niet bij ons om voor minder duurzaam te kiezen. Sommige maatregelen vinden we naast duurzaam ook gewoon mooi. Bijvoorbeeld het robinia hout aan de buitenkant en de radiatoren. Omdat ons huis veel bloot staat aan de elementen is wat meer isolatie ook logisch.”

Hebben jullie nog verdere plannen voor verduurzaming?
“Onze warmteboiler heeft het net begeven en onderdelen zijn niet meer te koop. We onderzoeken nu alternatieven. Bijvoorbeeld het bijplaatsen van enkele warmtepomp zonnepanelen. Dit willen we op termijn aanvullen met een warmtepomp voor verwarming. Waarschijnlijk kiezen we ter overbrugging voor een kleine elektrische boiler.

We overwegen de muren verder te isoleren. Allereerst bij de gevel die het meest aan vervanging toe is.”

Hebben jullie tips voor anderen?
“Als je apparatuur wat ouder wordt, denk dan tijdig na over vervanging. Kies voor robuuste oplossingen en merken. Het kost wat meer, maar gaat ook langer mee. Let ook op koeling in de zomer.”

Pin It on Pinterest

Share This