Kracht en vriendschap 

Kracht en vriendschap 

Sinds begin 2019 heeft de Renkumse vereniging zonnepanelen op het dak van haar accommodatie in gebruik, waarmee Kracht en Vriendschap haar verbruik van electrische energie vrijwel helemaal afdekt.

 

Er zijn 16 zonnepanelen van elk 280 Wp in gebruik wat dus in totaal 4480 Wp betekent. Naar verwachting is hiermee de jaarlijkse electrische energieproductie ongeveer 4200 kWh. Gemiddeld is het jaarverbruik van Kracht en Vriendschap 4400 kWh aan electrische energie, wat dus vrijwel geheel wordt afgedekt door de zonnepanelen. Dat was ook de inzet van de club.

 

Over de financiering van de zonnepanelen zegt Kracht en Vriendschap bij monde van haar secretaris Andreas Veenendaal het volgende: “We hebben het contract voor de zonnepanelen installatie eind vorig jaar afgesloten en nog gebruik kunnen maken van de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS). Onze subsidieaanvraag is gehonoreerd en we hebben een 30% subsidie op de kosten van de installatie ontvangen. De zonnepanelen zijn op 16 januari dit jaar geinstalleerd. Met de ontvangen subsidie is de verwachte terugverdientijd iets meer dan 5 jaar”.

De vereniging gaat binnen afzienbare tijd kijken naar vervanging van de TL-buizen in de speelzaal door LED-verlichting als de volgende stap in haar streven duurzamer te worden en energie te besparen.

Pin It on Pinterest

Share This