Een toekomstbestendig huis met een lage energierekening en veel comfort
Merijn Biemans (39) woont met zijn vriendin en zoon van 3 in een hoekwoning uit 1978 aan de Dalweg in Doorwerth.

Wat hebben jullie aan verduurzaming gedaan?
“We hebben het dak goed geïsoleerd, toen dit vervangen moest. De schuifpui had nog enkel glas, deze is vervangen door een pui met triple glas. Later dit jaar krijgen we overal triple glas. Ook gaan we dan meteen de gevel isoleren. We hebben de convectorput eruit gehaald en lage temperatuur wandverwarming aangelegd. Alles moest toch gestuct.

We hebben 8 zonnepanelen, op termijn breiden we dit uit naar 20 panelen. We wekken nu ongeveer net zoveel op als we verbruiken. We zijn overgeschakeld van gas op elektrisch koken. We hebben een zonneboiler voor warm water die ook de verwarming ondersteunt.

Koeling is ook niet onbelangrijk tegenwoordig. We hebben wat gevelbegroeing aan de westkant en er komt zonwering op het zuiden. De muren zijn van leem, dat koelt ook.”

Waarom verduurzaam je je huis?
“We willen graag een toekomstbestendig huis met een lage energierekening en veel comfort. En we willen zo min mogelijk CO2 uitstoten om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een flinke investering, maar het verdient zich met gemak terug. We hebben zo’n 50 a 60.000 geïnvesteerd. Dit is inclusief regulier onderhoud (zoals stucwerk en vervangen dak). Je verdient het terug door lagere energiekosten. We hebben nu een energierekening van minder dan 100,- per maand, voor een huis van 130 m2. Dat heeft vrijwel niemand hier in de buurt, zelfs niet in een tussenwoning. Bovendien wordt je huis veel meer waard en steeds onderhoudsarmer.”

Hebben jullie tips voor anderen?

“Jazeker; pas op voor uitstelgedrag. Het heeft niet veel zin om te wachten op betere technieken.  Begin gewoon nu en gun jezelf wel om het in stapjes te doen. En kies natuurlijke momenten voor verduurzaming: als je dak vervangen moet, isoleer het dan meteen.”

Pin It on Pinterest

Share This