GROTE OPKOMST & OOGST OP DE 2de RENKUMSE PLANDELDAG

Na zaterdag 8 juni liggen de Renkumse dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze er schoner bij dan ooit, dankzij De 2de Renkumse Plandeldag. Lokale opruimhelden trokken op die feestelijke dag samen met Plandelman en andere buurtbewoners, buren, vriendengroepen, scholen ten strijde tegen zwerfafval. Ze kregen daarbij zelfs versterking van Limburgse hulptroepen (die op verse vlaai uit Venlo trakteerden).

Plandelen is een samenvoeging van ‘wandelen’ en ‘plastic rapen’. Het woord plandelen werd door de Volkskrant al uitgeroepen tot Woord van de Week. Het woord én de activiteit raken steeds meer ingeburgerd: iemand met de grijpstok langs de kant van de weg of in de eigen wijk is al lang geen raar gezicht meer. Anton ‘Plandelman’ Damen organiseerde in Renkum op zaterdag 8 juni De 2de Renkumse Plandeldag.

Bij de aftrap, verricht door wethouder Danielle van Bentem, waren lokale opruimhelden van heinde en verre naar het Huis van Ontmoeting in Doorwerth gekomen. Alle zes dorpen waren vertegenwoordigd, maar er waren ook opgeruimde types aanwezig uit Elst en zelfs uit Venlo. Mohamed el Moukadam nam behalve meneer Tacheu, een vaste vrijwilliger van zijn OpruimGroep Schilderswijk uit Venlo, ook zijn zoon Zian mee… en een verse Limburgse vlaai. Mohamed is bezig met een opruimtoer door Nederland waar hij alle twaalf provincies aandoet en kan bij deze ‘Gelderland’ van zijn lijstje afstrepen.
Mohamed el Moukadam: “De gastvrijheid die we ervaren hebben was hartverwarmend en in vergelijking met andere plaatsen waar ik kom vond ik het enorm schoon. Bij deze de uitnodiging aan alle Renkumse plandelaars om ook eens bij ons in Venlo langs te komen. Hoe meer mensen, hoe meer Limburgse vlaai!

  • facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Gmail

De opkomst was groot, de sfeer goed en de ‘oogst’ aanzienlijk: in een paar uur tijd werden meer dan zestig vuilniszakken aan zwerfafval verzameld. Het meest geraapt was de sigarettenpeuk gevolgd door verpakkingen. Blikjes en flesjes werden aanmerkelijk minder dan vroeger geplandeld – het bewijs dat statiegeld een enorm positieve impact heeft op de reductie van zwerfafval. Opvallende vondsten waren een gigantisch houten hart gegraveerd met een liefdesgedicht (vermoedelijk na een relatiebreuk in de bosjes belandt), zes lachgascontainers, een widescreen monitor, een volle broodtrommel en een ventilator. Aan het eind van de dag konden deelnemers tegen inlevering van hun Plandelbingokaart een gratis boerderijsje scoren bij De Heerlijkheid in Wolfheze.

Renkums klimaatsburgemeester Etske Thie: “Dat plandelen gewoon érg leuk om te doen is, blijkt wel uit de flinke opkomst! Ik ben blij dat ik na afloop mijn eigen grijper mee naar huis mocht nemen. Zo is het nog eenvoudiger om dagelijks wat op te rapen. Ook leuk en gemakkelijk als ik toch de hond uitlaat.”

Opening Plandel-uitleenpunt

Op de dag voorafgaand nam de Plandelman groep 7 en 8 van Basisschool De Dorendal op sleeptouw. Later die dag opende wethouder Joa Maouche het PlandelPunt in Zoomerij Oosterbeek met de overhandiging van de gouden grijper aan Lizet, de plandel-girl uit Oosterbeek. Bij een PlandelPunt kun je gratis grijpstokken en materiaal lenen. Inmiddels zijn er in de gemeente Renkum vier PlandelPunten actief: naast de Zoomerij Oosterbeek kun je ook in Zoomerij Renkum, Energiewinkel Renkum, de Ontmoetingskerk Doorwerth laagdrempelig een spontaan plandelrondje maken.

  • facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Gmail

Over Plandelman

Is het een vogel, een vliegtuig, een raket? Nee, het is Anton de Plandelman: de opruimheld optimistischer dan Superman, socialer dan Spider-man en groener dan de Hulk. Zijn missie: anderen te enthousiasmeren om samen de strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling aan te gaan. Als binfluencer is hij actief op social media als Instagram en organiseert hij piepkleine en megagrote acties en alles daartussen om zoveel mogelijk opruimhelden te activeren. Zijn grootste succes (tot nu) was De 2de Utrechtse Plandeldag met 2000 opgeschoonde straten en stoepen in 1 dag. Het bewijs dat we gezamenlijk de grootste uitdagingen de baas kunnenLizet, de Plandel-girl uit Oosterbeek krijgt de gouden grijper uitgereikt door wethouder Joa Maouche

Voor meer informatie: https://www.plandelen.nl/

Volg Plandelman via @plandelman op Instagram en Facebook

Pin It on Pinterest

Share This