Eerste hulp bij stijgende energieprijzen

De energieprijzen stijgen. Als je geen vaste tarieven hebt afgesproken met je leverancier, voel je dat meteen in je portemonnee. Gelukkig zijn er heel wat energiebespaartips die weinig tot geen geld kosten. Energieloket Midden Gelderland zet er een aantal voor je op een rij:

Energiezuinig wassen: Zet je wasmachine op een lagere temperatuur en op eco-stand.

Energiezuinig verwarmen:  Zowel je cv als je thermostaat kun je waarschijnlijk een paar graden lager zetten. Heeft je thermostaat verschillende programma’s, bekijk dan nog eens goed of kritisch of het geselecteerde programma aansluit bij je gebruik. Zo voorkom je dat je je huis verwarmd, terwijl je er niet bent! Op kamers waar je nauwelijks komt, kan de verwarming ook gerust uit. Meer weten over het verlagen van de cv-temperatuur? Kijk dan op www.zethemop60.nl.

Energiezuinig douchen: Het verwarmen van water kost veel energie. Plaats een douchebespaarkop en douche kort.

Energiezuinig ventileren: Frisse lucht is belangrijk voor je gezondheid, dus prima om af en toe een raampje open te zetten, maar hou het kort. Een kwartiertje is ruim voldoende.

Hou de warmte binnen! Dicht gaten en kieren. Bijvoorbeeld door tochtstrips, een deurdranger of brievenbusborstel aan te brengen. Ook kun je radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen om te zorgen dat de warmte zo veel mogelijk naar binnen straalt.

Meer weten over het binnen houden van de warmte? Energieloket Midden Gelderland organiseert op verzoek gratis warmtewandelingen. Je gaat dan met een groepje buurtgenoten op stap, waarbij een wooncoach met een infraroodcamera laat zien waar de meeste energie jullie huizen verlaat. Door verschillende woningen in de buurt te bekijken, zie je ook welk effect genomen isolatiemaatregelen hebben. Lijkt dit je wat? Trommel dan 5 tot 8 buurtgenoten op en meld je aan voor een warmtewandeling via https://www.elmg.nl/aan-de-slag/ontdek-hoe-je-energie-en-geld-kunt-besparen.

En wil je meer weten over hoe je dat kieren dichten en tochtstrips aanbrengen in de praktijk gaat? Bekijk dan eens de Clus Tutorials van het Doorwerthse wijkinitiatief Clusterwoningen Toekomst Proof! op www.clusterwoningen.nl/woningen/kleinemaatregelen

Pin It on Pinterest

Share This