Een overlast-loze warmtepomp

Wie: Sjef Langerwerf

Wat: warmtepompen en zonnepanelen

Sjef is een bewoner van Heveadorp. Hij vindt duurzaamheid belangrijk en begon 17 jaar geleden zelf met energietransitie. In 2003 legde Sjef namelijk 20m2 aan zonnepanelen op zijn dak. “In 2015 was de investering dik terugverdiend en heb ik ze verkocht. Met 30 m2 nieuwe panelen produceer ik sindsdien jaarlijks 4300 kilowattuur(KWh) zonenergie en verwacht ik dit jaar ook die investering te hebben terugverdiend.”

4300 KWh is natuurlijk al een hele boel. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 3500 kWh per jaar, om even aan te geven hoeveel de panelen produceren.

“De hoge elektriciteitsproductie paste in mijn plan om met behulp van warmtepompen het gasverbruik sterk te verminderen. Onder optimale omstandigheden levert een warmtepomp vier keer zoveel warmte dan een directe elektrische warmtebron”.

Door een wat kleiner bedrijf liet Sjef een warmtepomp (1,6 kw unit) installeren. Het bleek dat de buitenunit in de winter, wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten het grootst is en de pomp dus maximaal vermogen moet leveren, geluidhinder veroorzaakte bij de buren.

Besloten werd de buiten-unit in het tuinhuisje te plaatsen en dit goed te isoleren. Dit bleek een hele verbetering waardoor in de afgelopen winter nauwelijks overlast werd ondervonden, alleen nog een lichte brom. “De unit bleek contact te maken met de wanden van het tuinhuisje waardoor dit mee ging trillen. Nu heb ik ervoor gezorgd dat er geen contact meer wordt gemaakt waardoor er als het goed is deze winter nog minder geluid af zal gaan komen. Het verplaatsen en isoleren kostte natuurlijk wel de nodige euro’s maar als ik zo geen overlast veroorzaak is het dat zeker waard”.

Sjef ondervind een aantal grote voordelen met de warmtepomp. Het is een lucht-warmtepomp met een buiten-unit en ventilerende binnen-units waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. “Ik heb zelf snel last van hitte zodat de koeling in hete zomers een uitkomst is. Ook wordt de lucht in de binnen-unit gefilterd waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Mijn vrouw is gevoelig voor slechte luchtkwaliteit maar nu heeft ze er thuis een stuk minder last van.”

 

Bij energietransitie denken velen alleen maar aan problemen. Met dit voorbeeld hoopt Sjef anderen, die over voldoende mogelijkheden beschikken, over de streep te trekken.” Van een genoten vakantie vragen we bv. ook niet wanneer die investering wordt terugverdiend: aan de slag dus” is zijn motto. Financieel bleek overigens de hele operatie zelfs duidelijk positief. “Ik heb 14000 euro geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepompen. Sinds die investering is mijn jaarlijks gasverbruik gedaald van 2200 naar 220 kuub.  Al met al daalden de energiekosten daardoor met ongeveer 1500 euro per jaar. Ik had niet verwacht er iets aan te verdienen, mijn doel was: duurzaamheid tegen lage kosten”.

 

Pin It on Pinterest

Share This