RENKUM – Wel of geen zonnepark in beschermde natuur? De meningen in Renkum zijn verdeeld, zo bleek donderdagavond. Initiatiefnemers en bewoners spraken over het plan van landgoed Quadenoord om op haar terrein een oppervlakte van 15,7 hectare vullen met circa 40.000 zonnepanelen. Midden in beschermd Natura 2000-gebied.

,,Ik verwacht een stevige discussie”, zei wethouder Joa Maouche voor aanvang. Oneens was men het inderdaad: van de ruim tachtig mensen die op de bewonersavond in MFC Doelum waren afgekomen, was ongeveer de helft bij aanvang voor, de helft tegen.

Hoewel de provincie onlangs liet weten geen heil te zien in een zonnepark, is het plan nog niet van de baan. Initiatiefnemers Quadenoord, Coöperatie ValleiEnergie en het bedrijf Chint Solar zijn van plan bezwaar te maken tegen de afwijzing van de provincie.Doelum was goed gevuld voor de bijeenkomst over het zonnepanelenveld op landgoed Quadenoord.

Zij zijn ervan overtuigd dat ze de provincie toch over de streep kunnen trekken. Als dat lukt, moet ook de gemeente nog definitief akkoord geven. ,,We kunnen nee zeggen. Maar, we hebben wel een opgave om groene energie op te wekken’’, aldus wethouder Maouche.

Het probleem daarbij: Renkum ligt omgeven door beschermde natuur. ,,We hebben te weinig plekken voor duurzame energieopwekking”, verklaarde Maouche. De provincie oordeelde echter dat het plan negatieve gevolgen heeft, onder meer voor het leefgebied van drie vogelsoorten.

Daarmee tekent zich een spagaat tussen natuur en klimaat af, die ook in de discussie zichtbaar was. Hou natuur natuur, klonk het enerzijds. Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je zonneparken kan neerzetten. Laat niet de ander de problemen oplossen, werd daar tegenin gebracht.

Ook praktische kwesties kwamen aan bod, zoals de capaciteit van het stroomnetwerk en de financiële positie van Landgoed Quadenoord, dat hoopt met het zonnepark een nieuwe inkomstenbron te vinden. De conclusie: Renkum is er nog niet uit.

Tot en met dinsdag kunnen er bij de gemeente Renkum nog zienswijzen over het geplande zonnepark worden ingediend.

Bron: de Gelderlander

Pin It on Pinterest

Share This