De Tuinen van MergenMetz

Biodiversiteit en ecologie. Grenzend aan de Wolfhezer Heide en Bossen liggen De Tuinen van MergenMetz. Drie demonstratietuinen: een biologische moestuin, een Eetbare Siertuin – dat tegenwoordig voedselbos heet – en een Herboristentuin. Er is immers veel meer dan in het groenteschap van de supermarkt ligt. De commerciële groententeelt heeft de afgelopen decennia het aanbod flink verschraald en daardoor is veel in de vergetelheid geraakt. We kunnen alleen nog groenten kopen die uniform en industrieel makkelijk te verwerken zijn. Vaak nog met een fractie van de voedingswaarde die hun wilde verwanten kennen. 

In de moestuin van MergenMetz worden daarom oude en nieuwe groentesoorten en -rassen geteeld (o.a. suikerwortel, aardperen, haverwortel, blaassilene, brave hendrik, groenlof, mashua, oca, yacon) en ook vermeerderd voor zaadbanken. In de Eetbare Siertuin staan bomen, heesters en vaste planten die niet alleen mooi, maar ook eetbaar zijn (blad, wortels, vruchten). En in de Herboristentuin staan de heilzame planten.

En natuurlijk zijn er dieren. Twee zeldzame rassen, die ook voor behoud van biodiversiteit worden gehouden: Welsumer kippen en Bonte Bentheimer landvarkens. De varkens krijgen groenteresten – ook van De Ommuurde Tuin. Mest wordt weer gebruikt in de moestuin.

Ecologisch leven betekent ook dat er sinds 2007 zonnepanelen liggen, gebruik gemaakt wordt van aardwarmte, dat grijs water wordt hergebruikt en er een finoven is. Er ligt een groot duurzaam terras van bamboe, geleverd door Bureau Cambium.

Er worden regelmatig rondleidingen en workshops verzorgd – aangekondigd op de website bij open inschrijving of voor groepen op verzoek.
Het jaarlijkse Sint Jan-evenement (op of rond 24 juni) is een klein feestje. Deze dag is een ijkpunt in de tuin: de groene walnoten geoogst, de laatste keer asperges en rabarber oogsten, er bloeit Sint Janskruid en veel meer. Er is een kleine markt met bijzondere kwekers, een zeepkisttoespraak, rondleidingen (ook wildplukken), proeverij en workshops.

Lees meer op mergenmetz.nl en abonneer je op de nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Share This