Wie: Wim Schoonderbeek

Wat: zonnepanelen

Wim woont in Heveadorp en heeft er voor gekozen om 16 zonnepanelen op zijn dak te leggen. “Ik had altijd al bedacht om zonnepanelen te nemen. In mijn werkzame leven ben ik daar alleen nooit aan toegekomen. Toen ik in 2013 met pensioen ben gegaan heb ik samen met wat buren nagedacht over de mogelijkheden van zonnepanelen in het hele dorp” Maar voordat de initiatiefnemers hun verhaal presenteerden aan de rest van het dorp legden ze eerst op hun eigen daken al zonnepanelen. Dit versterkte het verhaal natuurlijk, maar het gaf ook meteen voor de rest van het dorp een voorbeeld van hoe het eruit zou komen te zien.

“Ik weet niet of je wel eens zonnepanelen hebt ingetoetst op internet maar daar word je niet vrolijk van, er zijn gewoon te veel opties. Daarom hebben we criteria opgesteld en daarmee het aantal opties teruggebracht naar ongeveer 7 modellen, waaruit we de beste leverancier hebben gekozen.” De leverancier kwam uiteindelijk ook bij de voorlichtingsavond voor de rest van het dorp om andere bewoners ook warm te maken voor de zonnepanelen. Er was hierdoor ook ruimte om meer op maat gemaakt advies te geven per huis aangezien de leverancier zelf geen tijd meer hoefde te besteden aan reclame maken voor het hele dorp. Wim en de andere initiatiefnemers hebben samen met de leverancier een goed basiscontract opgesteld zodat het voor andere buurtbewoners makkelijker was om in te stappen. Het resultaat was uiteindelijk ook dat op dit moment één derde van het hele dorp zonnepanelen op het dak heeft liggen. Financieel was het ook aantrekkelijk om zonnepanelen te nemen voor de buurtbewoners. Wim zelf denkt de zonnepanelen al binnen 6 jaar terug te hebben verdiend. “Ik ben nu al 4 jaar onderweg en ik denk dat ik het over 2 jaar volledig terug heb verdiend.”

Uit zijn ervaring in Heveadorp geeft Wim mensen die overwegen om zelf zonnepanelen te kopen als tip mee om dit collectief in te kopen met andere buurtbewoners. “Dit geeft financiële voordelen maar scheelt ook tijd met het uitzoeken van de juiste panelen.” Wim heeft uiteindelijk ook hele andere wijkinitiatieven uitgenodigd en daarmee geactiveerd om ook aan zonnepanelen te beginnen.

Pin It on Pinterest

Share This