Op 2 maart 2020 startte de Provincie Gelderland samen met Natuur & Milieu de campagne ‘Auto van de Straat’. Dit is een initiatief om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de voordelen van het delen van elektrische auto’s.Wat is Auto van de Straat?

Auto van de Straat is een campagne waar straten in Gelderland zich voor op kunnen geven. 3 straten krijgen de kans om 6 maanden een elektrische auto te delen. Het gebruik van deze auto’s kost €2,50 per uur. De faciliteiten daaromheen, zoals elektrische laadpalen, worden verzorgd. De straat die de deelauto het beste benut en daarover communiceert, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden.

Opgeven

Bewoners van Gelderse straten die mee willen doen, kunnen zich tot 2 april 2020 opgeven via de website van Natuur & Milieu. Daar staan ook de spelregels toegelicht.

Voordelen

Autodelen is hét alternatief voor het bezit van een eigen auto. Het is schoner, goedkoper en de milieubelastende autoproductie neemt af. Ook is er meer ruimte op straat. “Deze wedstrijd is een prachtige kans om in de praktijk te ervaren hoe plezierig autodelen kan zijn én je draagt bij aan het verminderen van de Co2 uitstoot”, aldus gedeputeerde Jan van der Meer.

95% van de tijd staat de auto stil

Met Auto van de straat wil de provincie de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. “Elk jaar komen er auto’s bij. Elk jaar worden files langer. Onze woonwijken slibben dicht met auto’s die de lucht vervuilen en CO2 uitstoten. Het grote aantal parkeerplaatsen verdringt bovendien het groen en mooie speelplekken uit de wijken “, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu.

Succesvolle eerste proef

In 2019 vond in Noord-Brabant een eerste proef plaats met elektrisch autodelen. 40 huishoudens deden 4 maanden mee. 2 van de 3 straten gingen na afloop van de wedstrijd door. Zij maken nu permanent gebruik van deelauto’s. Ruim een jaar geleden spraken overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties af dat er in 2021 minstens 100.000 deelauto’s moeten zijn.

 

Pin It on Pinterest

Share This