Als inwoner van Renkum aan de slag

Zelf aan de slag
Voor een duurzame samenleving zijn we allemaal aan zet. Als inwoner van Renkum kunt u zelf ook al veel doen, bijvoorbeeld door met uw woning aan de slag te gaan. Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen en informatiebronnen. Onderstaande informatie helpt u op weg.
Afkoppelcoach regenwater
Water speelt een grote rol in ons leven. Daarom moeten wij er zuinig mee omgaan. Dat geldt voor water uit de kraan én voor regenwater. Na een bui komt ons regenwater in het rioolstelsel terecht. Terwijl wij het beter in onze zandgrond kunnen laten wegzakken of hergebruiken. Koppel daarom uw regenpijp af!
Advies nodig over afkoppelen regenwater? Neem contact op met onze afkoppelcoaches. Regenwater afkoppelen van het riool heeft veel voordelen en is vaak eenvoudig te realiseren. De Afkoppelcoach kan u daarbij ondersteunen met gratis advies aan huis. Bekijk hier of u kunt afkoppelen.
Bel voor gratis advies aan huis met de Afkoppelcoach op (026) 33 48 111 of stuur een e-mail naar duurzaam@renkum.nl.
Autodelen
Deel of leen een auto! Gewoon van je buren en goed verzekerd. Autodelen zorgt voor bewuster autogebruik en draagt daarmee bij aan CO2 reductie en minder grondstofverbruik. Eén deelauto kan tot 15 privéwagens vervangen. Beeld je eens in wat dat voor parkeerplaats kan betekenen! Op www.ritjeweg.nl is te zien waar in de gemeente Renkum al deelauto’s beschikbaar zijn.

Duurzaamheidslening
De Duurzaamheidslening is een goedkope lening van de gemeente of provincie om je huis te verduurzamen. Er zijn ruim 100 gemeenten die een Duurzaamheidslening verstrekken, waaronder de gemeente Renkum. De Duurzaamheidslening is een lening met gunstige voorwaarden om uw woning duurzamer, energiezuiniger of kwalitatief beter te maken. Hierdoor krijgt u minder woonlasten en vergroot u het wooncomfort.
Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op de website van de gemeente Renkum, of klik op onderstaande knop.
Duurzaamheidsloket
Het verduurzamen van uw woning en tuin kan zorgen voor veel vragen en uitzoekwerk. Wat is er in en om uw woning mogelijk? Welke subsidies zijn er? En hoe vindt u een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen?
Het duurzaamheidsloket helpt u om antwoord te krijgen op uw vragen. Het Regionaal Energieloket is de partij waarmee wij samenwerken en geeft u gratis objectieve en transparante informatie over duurzaam wonen en hoe u de energiekosten kunt verlagen.
Kijk op de website van het Regionaal Energieloket of bel (088) 52 54 110. Het loket is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.
Duurzaamheidsloket op het gemeentehuis
Ga je aan de slag, zelf of met je buren? We verwelkom je graag bij het duurzaamheidsloket om ideeën op te doen en met ons te sparren om je ideeën verder te brengen met een kopje koffie.
Afspraak of vrije inloop
Vanaf april kunt u elke tweede donderdagmiddag in de maand van 13.00 tot 17.00 uur bij het fysieke Duurzaamheidsloket terecht. Dit loket vindt u in het gemeentehuis in Oosterbeek, rechts naast de receptie.
• Op afspraak: van 13.00 tot 15.30 uur kunt u alleen op afspraak terecht. Een afspraak maken kan via de website van het digitale loket.
• Vrije Inloop: van 15.30 tot 17.00 uur is er vrije inloop. Een afspraak hiervoor is niet nodig. Het loket is de komende maanden open in de middag van donderdag 14 april, 12 mei en 9 juni.
Kom langs!

Energiebespaartips
Meer energie besparen, meer comfort en een lagere energierekening?
Bekijk dan de 24 energie bespaartips. Download hier de pdf of klik op de knop hieronder.

Energiesubsidiewijzer
Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Heb jij isolatieplannen voor in je eigen huis? Hoe financier je dat? Bekijk de Energiesubsidiewijzer voor een overzicht. De energiesubsidiewijzer is mooi overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen, die beschikbaar zijn voor het energiezuiniger maken van een woning. Het gaat om regelingen op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau
Kijk op energiesubsidiewijzer.nl

Groene en lokale energie: het kan!
Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken. Doe je mee omdat je voor groene energie bent? Spreekt lokaal tot je verbeelding? Of denk je aan de toekomst? Welke goede reden je ook hebt; je bent van harte welkom als lid van coöperatie ValleiEnergie, als deelnemer aan een zonnecentrale, of als energieklant! Cooperatie ValleiEnergie staat voor:
- Lokale energieopwekking;
- Geen winstoogmerk;
- Deelname voor iedereen;
Meer weten over de coöperatie? Kijk op www.valleienergie.nl

Milieu Centraal
Milieu Centraal is de praktische gids voor duurzame tips en adviezen. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Wat is een klimaatvriendelijk gerecht? Hoe groot is de impact van vliegen? Waar laat ik een oude videoband? Met Milieu Centraal ontdek je wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

Schone Buurt Coach
Welk afval moet in welke bak of zak? Wat is het nut van afval scheiden? Een mooi initiatief is dat u geholpen kunt worden bij het scheiden van uw afval. Heeft u vragen over het scheiden van afval of het voorkomen van zwerfafval? Schone Buurt Coach Herman van der Hout helpt u graag verder en werkt samen met u aan een schone buurt. Stel uw vraag aan Herman via schonebuurtcoach@renkum.nl.

Stappenplan voor Duurzame Wijkinitiatieven
Er staat nogal wat te gebeuren in de leefomgeving. Aanpassen aan intensievere perioden van droogte, zware neerslag en hitte, ruimte voor groen, energie besparen en zelf duurzaam opwekken, omschakeling naar duurzame mobiliteit en duurzaam leven. Op termijn moeten we ook over op andere vormen van warmtevoorziening dan aardgas. Voor elke wijk moet de gemeente plannen maken en daar hebben de verschillende stakeholders een belangrijke rol in.
Gelukkig zijn in veel wijken inwoners al actief op allerlei fronten. Een wijkgerichte aanpak kan helpen de losse initiatieven te bundelen en meer samen te werken aan een duurzame woonomgeving.
Het stappenplan bestaat uit 10 concrete stappen die ieder wijkinitiatief op weg kunnen helpen.

Verantwoord hout stoken
Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Voor het milieu maakt het dan uit wát u opstookt Ook kunnen buurtgenoten last hebben van de rook van uw houtvuur. Wat voor de 1 gezellig is, kan voor u hinderlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen last heeft van de rook van hun buren. Sommige mensen krijgen ook gezondheidsklachten door de rook. Klik op onderstaande knop voor meer informatie en tips voor mensen die hout stoken, maar ook voor degenen die er last van hebben.

Zonatlas
Als u overweegt om zonnepanelen op uw woning of op een ander gebouw te plaatsen, kunt u de Zonatlas raadplegen. De Zonatlas laat in 1 oogopslag zien welke daken in de gemeente Renkum geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Ook kunnen woningeigenaren met een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering zal opleveren.
De zonatlas is een hulpmiddel dat voor ieder dak in kaart brengt hoe geschikt het dak is voor zonnepanelen, wat de kosten en opbrengsten zijn. Op de zonatlas kunt u zien welke van uw buurtgenoten ook goed zonnepanelen kunnen plaatsen. Niet alleen particuliere woningeigenaren, maar ook scholen en bedrijven kunnen de zonatlas gebruiken om uit te rekenen hoeveel energie zonnepanelen op hun dak kunnen opleveren. Via de website https://www.zonatlas.nl/renkum/ kunt u de zonatlas raadplegen.