Wasbare luiers? Ik ben fan en kan het alle ouders aanraden

Marie-Louise 2Marie-Louise Hoekstra is moeder van twee zoontjes. De oudste is bijna drie, de jongste elf maanden. Net als haar partner werkt ze vier dagen per week. Drie dagen per week gaan de jongens naar het kinderdagverblijf. Daar dragen ze wegwerpluiers. Thuis wasbare luiers. “Onze oudste is er alleen net uitgegroeid. Hij is relatief groot voor zijn leeftijd. Voor hem gebruiken we nu wegwerp totdat hij zindelijk is.”

Tweedelig luiersysteem 

Drie jaar geleden kozen Marie-Louise en haar partner voor een tweedelig luiersysteem: een binnenluier en daaroverheen een waterafstotend overbroekje tegen doorlekken. Wasbare inleggers die in de luier gelegd kunnen worden zorgen extra absorptie. Voor de ontlasting gebruiken ze inlegvellen. Zo raakt de luier niet te zeer bevuild. Deze vellen gaan bij het restafval. 
Vóór de aanschaf van de wasbare luiers verdiepten ze zich in het grote aanbod via een webinar. Al waren wasbare luiers voor hen niet geheel onbekend. “Mijn zus gebruikte ze ook voor haar kinderen. Van haar kon ik de kleinste maten overnemen, speciaal voor zuigelingen.”

Wassen: kwestie van waszak leegschudden

Is het niet vies zo’n wasbare luier? En kost al dat wassen niet veel tijd? “Moeders die nog twijfelen, vragen me dat wel eens. Je hebt meer was. Toch valt dat extra werk reuze mee. Vieze luiers gaan in een waszak. Elke twee à drie dagen schudden we die leeg in de wasmachine. Meestal draaien we drie luierwassen per week. We wassen ze op 60 graden, met voorwas en een ruime hoeveelheid wasmiddel om ze goed schoon te krijgen. Drogen doen we op een wasrek. In de droger slijten ze te hard. Met twintig luiers komen we zo precies uit.”

Goedkoper dan wegwerp

De aanschaf van de wasbare luiers kostte hen eenmalig zo’n 700 à 800 euro. Die luiers gebruiken ze nu ook voor hun jongste want ze gaan gemakkelijk een tweede ronde mee. “Het is best een investering in het begin. Toch schat ik dat wegwerp bijna twee keer zo duur is.” Marie-Louise baseert dit op de kosten voor de oudste nu, zo’n 8 euro per pak voor ongeveer twintig luiers. Per maand gaan er circa honderdtwintig luiers doorheen. “Als onze oudste alleen maar wegwerp had gedragen, hadden we nu voor 1 kind al op meer dan 1.400 euro gezeten.”

Tweedehands of huurpakket

Wasbare luiers zijn ook tweedehands te koop. “Bij twijfel zou ik zeggen: probeer een huurpakket. Zo kun je kijken welke luiers je prettig vindt voor je kindje.” Zelf heeft ze geen moment geaarzeld. Dat geldt ook voor haar partner. “Hij was juist degene die bij de geboorte van onze oudste zoon zei: laten we er meteen mee beginnen en niet eerst wat anders proberen.”

Luiers voor volwassen

Ook voor volwassenen vormen wasbare luiers een duurzaam alternatief voor wegwerp-incontinentiemateriaal. Wasbaar incontinentiemateriaal is vaak gemaakt van bamboe, katoen of polyester: zacht, ademend en huidvriendelijk. Gebruik ervan voorkomt veel afval en is daardoor minder milieubelastend dan wegwerp. De aanschaf is - net als bij wasbare luiers voor baby’s en peuters - eenmalig en daardoor op langere termijn goedkoper.