Inwoners weten ons steeds beter te vinden voor een gratis boom

Irma van Die bomen 1024x780Irma van Die is oogstbegeleider bij de Gelderse afdeling van Meer Bomen.Nu. In het seizoen, dat loopt van half oktober tot half maart, organiseert zij regelmatig oogstdagen in de omgeving van Arnhem. Ieder jaar is er meer belangstelling. Het aantal vrijwilligers dat jonge boompjes en struiken helpt redden neemt toe. En dat geldt ook voor het aantal mensen dat ze bij haar ophaalt om zo – gratis – de tuin te vergroenen. 

“Afgelopen winter heeft Meerbomen Nu in Nederland zo’n 500.000 jonge boompjes en struiken gered. In Gelderland ging het om circa 95.000 zaailingen”, vertelt Irma. “Hollandse eik, Europese vogelkers, lijsterbes, vlier, wilde appel, kardinaalsmuts. Maar ook berken, beuken, sparren en dennen. En zaailingen van de vuilboom, die ook goed als struik gehouden kan worden, een van de meest nuttige voor insecten.” 

Tweede kans

Sinds de start in 2020 is Irma nauw betrokken bij Meer Bomen Nu. In deze organisatie hebben Stichting MEERGroen, Stichting Urgenda en Caring Farmers de krachten gebundeld. Streven is om jaarlijks minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. Opschot van jonge bomen en struiken die op verkeerde plekken opgroeien, krijgt zo een tweede kans. Meer Bomen Nu is actief in alle provincies. In Gelderland werkt de organisatie onder meer samen met de Stichting Struikroven dat groen redt bij sloop en renovatie van woonwijken. 

Vergroening omgeving

Na haar pensioen besloot Irma meer tijd te wijden aan de vergroening van haar omgeving. Bomen planten is een belangrijke manier om klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te vergroten. In het oogst- en plantseizoen is Irma er gemiddeld drie dagen per week mee bezig. “Het is zinvol en afwisselend werk met veel sociale interacties. Heerlijk om te doen! Soms is het ook uitdagend. Zo hielden we een keer 1500 berkjes over. Gelukkig had de gemeente Ede een plekje over, die wilde een oude brandgang in het bos in ere herstellen. De eerste jaren had ik er nog wel eens stress van, maar nu niet meer. Ik heb inmiddels een groot netwerk opgebouwd.”

Van knie- tot schouderhoogte

In de gemeente Arnhem heeft Meer Bomen Nu vergunning om 2 tot 3 meter van de (bos)paden zaailingen te oogsten. Jonge zaailingen die anders gemaaid worden of elkaar wegconcurreren. “Van knie- tot schouderhoogte. We halen ze gewoon met een spade uit de grond. Niet te groot dus, want we moeten ze wel kunnen opslaan.” Ook kwekers of particulieren die zaailingen kwijt willen, kunnen zich bij Meer Bomen Nu melden. 

Hubs in Wolfheze

In haar eigen tuin en in haar moestuin, beide in Wolfheze, worden de zaailingen per tien of twintig gebundeld ingekuild. Ze zijn beschikbaar voor iedereen die ze wil ophalen en planten, op afspraak of via lokale uitdeeldagen. Irma administreert de aantallen en soorten in de hubs nauwgezet. Ze is opgeleid als bioloog en heeft veel kennis van bomen en planten. “Toch heb ik afgelopen jaren veel bijgeleerd. Met name hoe je soorten herkent in de winter. “De vuilboom bijvoorbeeld herken je aan deze langwerpige lichtgrijze streepjes in de gladde bast van de stam”, wijst ze in haar tuin. “Vrijwilligers die boompjes uitgraven hoeven die kennis niet te hebben, maar oogstbegeleiders wel. Voor hen organiseren we speciale oogstdagen. We geven dan extra aandacht aan de winterkenmerken van zaailingen.” Gelderland telt nu zo’n 8 oogstbegeleiders. “Dat is eigenlijk te weinig, maar we doen wat we kunnen.”

Wil je als vrijwilliger helpen om zaailingen van boompjes en struiken te verzamelen? Zaailingen doneren óf je juist opgeven voor een uitdeelevenement of plantdag? 
Meld je aan via de site van Meer Bomen . Nu of benader Irma rechtstreeks via: gelderland@meerbomen.nu