Andrea Luyben uit Oosterbeek koos voor biobased verbouwen
Ze woont er nog maar kort. Toch ervaart ze nu al de voordelen. Zo zorgt de infraroodverwarming voor een aangename spreiding van de warmte, terwijl natuurlijke materialen het geluid dempen. Het binnenklimaat voelt prettig en comfortabel.
Met plezier laat Andrea haar driekamerappartement zien (bouwjaar 1953, bij aankoop energielabel F). Zodra ze vorig jaar de sleutel in handen had, werden de CV-ketel, de radiatoren en alle verwarmingsbuizen verwijderd. Van oorsprong zat er een kolenkachel in het appartement.
Banen infraroodfolie
De hoofdverwarming - boven het spanplafond - bestaat nu uit lange banen infraroodfolie, aangebracht op isolatie die is gemaakt van petflessen. Alle plafonds zijn tevens voorzien van ledverlichting. In de woonkamer staat een houtkacheltje, aangesloten op het bestaande rookkanaal. “Het staat gezellig, en als de stroom uitvalt, kan ik er bij wijze van spreken een ei op bakken.” Een energiezuinige elektroboiler zorgt voor warm water in de badkamer, in de keuken gebruikt Andrea een kokend-waterkraan. Koken doet ze elektrisch (inductie).
Duurzaam en herbruikbaar
Waar mogelijk koos Andrea voor biobased bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen van plantaardige of dierlijke oorsprong, (zoals schapenwol, schimmels, planten of bacteriën) die ecologisch geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt kunnen worden in een eindeloze kringloop. Zo is de keukenvloer geïsoleerd met biobased geluidsisolerende vloerplaten, gemaakt van karton en gevuld met kwartszand.
In de badkamer - tussen de nieuwe wanden van ecoplaat - zit vlaswol. “Vlaswol heeft een goede vocht- en temperatuurregulerende werking.” Aan de binnenzijde van de keukengevel is het muurtje onder de vensterbanken vervangen door een dikke plaat kurk. “De muurtjes waren vochtig en kurk heeft een zeer goede vochtregulerende werking. De kurk is daarna gestuukt en in de leemverf gezet.”
Afstemming materialen
“Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om alle materialen goed op elkaar af te stemmen. Het gaat niet alleen om het bouw- en isolatiemateriaal, maar ook om de afwerking.”
De biobased ecoplaten tegen de muren isoleerde ze daarom eerst met schapenwol dat het geluid absorbeert en zorgt voor vochtregulatie. De wanden werkte ze daarna af met leemstuc en -verf. “Leem is ademend, net als de andere materialen op de muur. Leem houdt ook de warmte vast, zeker rond de houtkachel leek me dat ideaal. Bij leemverf komen geen schadelijke stoffen vrij, zoals bij synthetische verf. Dat vind ik een belangrijk gezondheidsaspect.” Ook bij de vloerbedekking koos Andrea voor natuurlijke materialen: wol in de woon- en slaapkamer en marmoleum in de overige ruimtes.
Vereniging van eigenaren
Ze is blij met het resultaat van de verbouwing. “Wat hier mogelijk was, heb ik kunnen realiseren. Ik zit op de bovenste verdieping, dus in theorie hadden zonnepanelen en wellicht ook een warmteboiler wel gepast. Maar daarvoor kreeg ik geen toestemming van de vve (vereniging van eigenaren, red.).” Vloerverwarming bleek niet mogelijk, omdat de vloer dan te hoog werd. “Voor enkele flatbewoners was het best schrikken dat ik als eerste van het gas afging, hoewel ik verwacht dat meer buren die stap zullen zetten. Sommige bewoners hebben me al om advies gevraagd.”
Subsidie op biobased
Biobased isolatiematerialen zijn nog vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. Toch kun je met enig zoekwerk een heel eind komen, meent Andrea. “De vlaswol heb ik via Marktplaats gekocht van iemand die het over had. De schapenwol kon ik in een aanbieding kopen. Verder kun je sinds begin 2024 subsidie krijgen op biobased isolatiematerialen*. Te laat voor mij, maar misschien wel interessant voor andere inwoners van Renkum.”
Prettig binnenklimaat
Ondanks de hogere prijs ziet ze wel een ander voordeel: de verwerking van biobased isolatiematerialen gaat sneller. Daardoor zijn er minder werkuren nodig. “Schapenwol en vlaswol zijn heel makkelijk te verwerken. Echt een eyeopener voor de medewerkers van de aannemer. Ze hoefden geen handschoenen aan en geen veiligheidsbril op zoals bij glaswol. Daarnaast weet ik zeker dat biobased isolatie in de wintermaanden zorgt voor een prettig binnenklimaat én een lagere energierekening.”
Meer informatie over de subsidie op biobased isolatiematerialen vindt je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.