Alleen maar gezoem in de tuin, daar word je toch blij van!

Snoeiafval, takken, bladeren: alles gaat bij Karin Bodewits terug in de tuin. “Takken knip ik klein of doe ik in de hakselaar. Slakken en wormen composteren het tuinafval daarna supersnel."

"En het leuke is dat we egels in de tuin hebben. Die graven zich in onder de bladeren. Daar hebben ze nu zelfs een nestje.”

Karin Bodewits met hakselaarIn de tuin (700m²) van Karin Bodewits gaat niets verloren. Tuinafval belandt direct of indirect via de composthoop weer in de tuin. Op de composthoop, in een hoek van haar tuin, gaat behalve snoeiafval ook snijafval uit de keuken. “Of het gaat net als de kliekjes naar de kippen.”

Composthoop

Een composthoop bouwen. Dat was het eerste wat Karin deed toen ze vier jaar geleden met haar gezin vanuit Arnhem in Oosterbeek neerstreek. “Er zijn twee zaken die zorgen voor leven in een tuin. Dat zijn een vijver en een composthoop. De vijver was er al en hebben we iets vergroot.” Net als bij veel van haar buren zijn bij Karin de regenpijpen afgekoppeld van de riolering. “Ook dat zorgt voor meer vogels en insecten in de tuin.”

Wat leeft er

De essentie van circulair tuinieren is voor haar ‘kijken of er ergens leven in de tuin is, voordat ze ingrijpt’. “Als ik een rups op een plant zie die eigenlijk in de weg staat, dan wacht ik totdat de rups verpopt is. Pas daarna trek ik die plant eruit. Ik maak altijd bewust de afweging: wat is belangrijker. In dit geval: mijn doorgang of die rups. Natuurlijk zal ik de weg wel vrijhouden voor de postbode.”

Genieten van tuin

Veel planten staan hartje zomer in volle bloei. “Als ik de keukendeur opendoe, hoor ik alleen maar gezoem van insecten. Daar word je toch blij van!” Starten met circulair tuinieren kan in iedere tuin en op ieder moment, in grote maar ook in kleine stappen, meent ze. “Laat na de zomer gewoon alles staan. Daar doe je de vogels een plezier mee en jezelf. De Kaardebol die je hier bijvoorbeeld ziet, trekt in de zomer wilde bijen, hommels en vlinders. Afgelopen winter zagen we vanuit het keukenraam hoe twee puttertjes zaden uit de bollen peuterden.”

Vergroten biodiversiteit

Van huis uit is Karin bioloog. Haar zorgen over de biodiversiteit drijven haar om zich ook actief in te zetten in de buurt. Zo is ze lid van netwerk Renkum Zoemt en van Groene STeK, onderdeel van Duurzame STeK, het buurtinitiatief van de wijk Stenen Kruis in Oosterbeek. Samen met Manon Botha van voedselboswinkel Klein Stettyn Deli plant ze daarnaast onder de vlag Guerrilla Boeren fruit- en notenbomen in openbare ruimtes. “Steeds meer mensen in onze omgeving zijn bezig met vergroenen en circulair tuinieren. Dat stimuleert enorm.” 

Vlinderduct

Op verzoek van bewoners verwijderde de gemeente de stoeptegels voor haar woning. Nog geen zes weken later groeien en bloeien er inheemse, vlindervriendelijke en (deels) eetbare planten op dit ‘vlinderduct’. Ze kan zich er nog steeds over verbazen, zo goed als alle zaden op de nieuwe groenstrook zijn aangeslagen. Veel beter dan in het minivoedselbos dat ze vlakbij haar woning aanplantte. De zaden voor de nieuwe bloemenberm kwamen uit tuinen van buurtbewoners, die voor het minivoedselbos van een speciale bio-kweker elders in het land. “Inheems en uit de buurt doet het gewoon beter”, concludeert ze. “Planten komen het best tot hun recht als ze op hun favoriete bodem staan.”

Meer weten?

Het minivoedselbos dat Karin Bodewits in het voorjaar van 2024 aan de Benedendorpsweg (vlakbij de spoorbrug) aanplantte is voor bezoekers vrij toegankelijk. Je kunt Guerrilla Boeren volgen via hun site of Instagram.