‘Buurttuin ’t Krugerhofje versterkt de onderlinge verbinding’

Initiatiefnemer Marianne Nieuwland herinnert het zich nog als de dag van gisteren: februari 2022. Het moment dat de eerste spade de grond inging. Inmiddels kijkt ze vanuit haar woning aan de Paul Krugerstraat in Oosterbeek iedere zomer uit op een prachtige bloemenstrook.

Krugerhofje 3 640x427Ruim twee jaar geleden werd een deel van het gemeenschappelijke grasveld omgetoverd tot buurttuin. De burgemeester kwam daarna om de tuin feestelijk te openen. Op zo’n 225 vierkante meter plantte de buurt samen (fruit)bomen en struiken aan, inclusief pluk- en kruidentuin. Alles zoveel mogelijk biologisch en inheems om bijen, vlinders en vogels aan te trekken en zo de biodiversiteit te vergroten. 

Ontmoetingsplaats

De tuin groeide uit tot groene ontmoetingsplaats voor de hele buurt, jong en oud. “Kinderen gaan er picknicken, maar ook voorbijgangers nemen vaak een kijkje of gaan lekker op de picknickbank in het zonnetje zitten. Of ze maken gezellig een praatje als je aan het werk bent.” Zelf geniet ze dagelijks van de tuin. “Als ik sta te koken en ik heb verse kruiden nodig heb, loop ik gewoon even naar buiten om wat af te knippen. Iedereen is welkom om dat te doen.”

Sterke band met buren

De buurttuin heeft de sociale cohesie in de buurt een enorme boost gegeven. “We hadden al een goede onderlinge band. Zo organiseren we iedere zomer een buurtbarbecue, vieren we Burendag en drinken we op Koningsdag samen oranjebitter, maar de buurttuin heeft die band verder versterkt. We zien naar elkaar om. Als iemand hulp nodig heeft, is het vanzelfsprekend dat we elkaar helpen.”

Grasveld in bloei

Op haar idee om samen een buurttuin aan te leggen werd meteen enthousiast gereageerd. “Iedere week werd het grasveld voor onze woning gemaaid. Wat als we het grasveld in bloei zouden kunnen zetten, dacht ik.” Met een paar buren werkte ze een plan uit, rekening houdend met alle gebruikers: het grasveld naast de tuin is nog steeds een speel- en voetbalveld en geschikt voor buurtactiviteiten. De parkeerplaatsen zijn goed bereikbaar, de gemeente kan erbij om het gras te maaien, de tuin is rolstoeltoegankelijk en de overburen behielden hun uitzicht.

’t Hofjesblad

Met steun van de gemeente, het Buurtfonds en diverse sponsoren kreeg het plan vorm. De grond werd afgeplagd, paden werden uitgezet en voorzien van boomsnippers. Van wilgentakken bouwden ze een heuse tipi. Ook kwam er een insectenhotel. “Vooral de opstart kostte veel tijd. Nu is het een kwestie van onderhoud. Afhankelijk van het seizoen schat ik dat we met een paar mensen zo’n twee uur per week in de buurttuin werken. Om buurtgenoten op de hoogte te houden, maken we ’t Hofjesblad. Met daarin een agenda, to do’s, een recept, met kruiden uit de tuin bijvoorbeeld, en soms met informatie over het belang van waardplanten. Want als je vlinders in de tuin wil hebben, kun je brandnetel beter laten staan.” 

Op de foto: Marianne Nieuwland (rechts) en buurvrouw Carla Frederiks.

Wil je meer weten? Lees hier wat de uitgangspunten waren voor de buurttuin. Op Facebook-pagina ’t Krugerhofje kun je de plattegrond en foto’s van de tuin bekijken.