‘Blowerdoortest bevestigde ons vermoeden over warmtelekken’

Met hulp van vereniging Heveadorp Duurzaam lieten Dennis en Nicole de Jong een luchtdichtheidstest (blowerdoortest) uitvoeren.

Dennis de Jong_1Ze wilden weten of en waar er warmte uit hun huis weglekt. 

Dennis, Nicole en hun twee kinderen wonen sinds 2010 met veel plezier in Heveadorp, in een tussenwoning uit 1987. Voordat ze erin trokken, lieten ze boven en beneden HR++-glas plaatsen. Overal kwamen ventilatieroosters. Het dak was al geïsoleerd. Dat geldt ook voor de kruipruimte waar piepschuim aan de onderkant van de vloer is aangebracht. In 2019 werd de oude CV-ketel met boiler vervangen door een CV-doorstroomketel. Koken doet het gezin elektrisch. Dankzij de 15 zonnepanelen op het dak is het netto-energieverbruik laag (ca. 185m³ gas en 435 kWh elektra per jaar).

Slimmer, efficiënter en goedkoper

Dennis: “Ik ben altijd bezig met de vraag hoe dingen slimmer, efficiënter en goedkoper kunnen. Dat heeft me gewoon mijn interesse. We proberen energiezuinig te leven. De thermostaat staat altijd zo laag mogelijk. Toch zakt de temperatuur ’s nachts nooit onder de 15,5 graden. Als we op de bank zitten en we hebben het koud, pakken we een dekentje. En als we de thermostaat hoger zetten, doen we dat altijd handmatig. Ik kan ’m wel automatisch instellen, maar ik wil zelf bepalen wanneer de verwarming aangaat.”

Luchtdichtheid meten

“Waar vliegt de warmte het huis uit? Daar waren we wel benieuwd naar, zodat we nog meer kunnen doen om dat te voorkomen. Je kunt je huis wel goed isoleren, maar als je warmtelekken hebt, levert isolatie geen comfort op. Zo vroegen we ons af of de hardhouten kozijnen in de woonkamer nog wel goed waren. En dat geldt ook voor de voor- en achterdeur. Die deuren worden tegenwoordig geclassificeerd als binnendeuren. Dat bleek ook wel tijdens de blowerdoortest.”

Warmtebeeldcamera

“In de achterdeur werd een frame geplaatst met daarin een luchtdicht doek en een ventilator. We brachten de woning op 18 graden, zodat er een duidelijk verschil ontstond tussen de binnen- en buitentemperatuur. De ventilatieroosters moesten we dicht doen. Alles wat niet dicht kan, denk aan de afzuigkap en bij ons de schoorsteen op zolder, werd dichtgeplakt met luchtdichte tape. Daarna werd er lucht uit de woning gezogen. Met een warmtebeeldcamera kon je vervolgens duidelijk zien waar de warmtelekken zaten. Daar kwam koude lucht de woning in.”

Zo lek als een mandje

“De blowerdoortest bevestigde dat de deuren zo lek waren als een mandje. Tot onze verrassing bleken de kozijnen daarentegen in prima staat. Op zolder zaten ook wat kieren. Die hebben we inmiddels dicht getapet. Ook de deuren hebben we laten vervangen door goed geïsoleerde deuren met HR++ glas. Rondom zijn luchtdichte rubbers aangebracht, zodat we nu meer comfort ervaren. Zowel in de gang als in de woonkamer voelen we duidelijk het verschil.”

Afzuigkap isoleren

“Ook de afvoer van de afzuigkap hebben we na de blowerdoortest geïsoleerd. Dat is heel eenvoudig, en heb ik zelf gedaan door een Thermobox 150 in de afvoer te plaatsen. Daar verloren we warmte plus er kwam veel koude lucht binnen, ondanks het buitenrooster met terugslagklep. Een kleine ingreep die ook direct meer comfort oplevert. Voordeel is bovendien dat we minder goed ruiken wat de buren eten”, lacht Dennis.

*De blowerdoortest werd uitgevoerd door Plushuis en mede mogelijk gemaakt door Heveadorp Duurzaam en de Rabobank.